Bahan bahan:
- 1bungkus spaghetti mentah
- 20 (atau terpulang kepada kemahuan) meatball
- celery
- asparagus
- salad
- sosej
- lobak merah
- 3 ulas bawang putih
- serbuk parsley
- sebotol kuah spaghetti tomato
Cara cara:
Penyediaan spaghetti:
- Masak dan toskan sebungkus spaghetti mentah sehingga kering.
- Gaulkan spaghetti yang telah kering tadi dengan marjerin atau minyak masak untuk menghalang spaghetti daripada kering dan melekat
- Sediakan salad segar untuk sayuran tambahan berasingan
- Potong 3 ulas bawang putih dan tumis dalam kuali sehingga naik bau
- Masukkan kuah spaghetti bersama bawang putih yang ditumis. Gaul hingga panas. Tambahkan sedikit serbuk parsley
- Tuangkan meatball (boleh masukkan sebiji sebiji atau potong separuh jika terlalu besar) ke dalam kuali. Tambah air jika perlu. Masak dalam kira kira 5 minit untuk melembutkan meatball tadi
- Masukkan bahan bahan lain seperti sosej dan sayur sayur yang telah dipotong. Tunggu hingga 5 minit lagi
- Tuang kuah spaghetti ke dalam bekas.
Kuah meatball dan spaghetti boleh disediakan berasingan atau terus dicampur, bergantung kepada selera atau kemahuan si pemakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan